Også kjent som 'explosive cyclogenesis' på engelsk, et vaskeekte meterologisk fenomen hvis engelske begrep stammer tilbake til 80-tallet om man skal tro Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Explosive_cyclogenesis
Det eldste tilfellet av engelskspråklig bruk jeg finner av spesifikt begrepet "bomb cyclone" er fra USA Today i januar 1999, arkivert på Wayback Machine (edit: som jeg for øvrig nå ser at er merket 1997 inne på artikkelen):
http://web.archive.org/web/199901170138 ... wbombs.htm
Tidligere tilsynelatende ubrukt i større norske medier, det eldste jeg klarer å grave opp fra Norge er fra en liten og for meg ukjent nettside som brukte uttrykket for to år siden:
https://scaryweather.no/2023/01/klimaen ... einkulden/
Kan være eldre tilfeller, men det er litt utfordringer rundt å forske på ord og uttrykk samtidig som de blir mildt sagt velbrukt av medier for da trigger dagens artikler treff på alskens nyhetssider til tross for datofiltrering i søkemotorer...
Dette er nok det stikk motsatte av kreativ journalistikk: De kopierer samme begrep som engelskspråklig media i utlandet bruker.
Edit 2: Leste ferdig Wikipedia-artikkelen nå og måtte flire av slutten:
The term "bomb" may be somewhat controversial. When European researchers protested that it was a rather warlike term, Fred Sanders, the coauthor of the paper which introduced the meteorological usage quipped: "So why are you using the term 'front'?"
Virker også til at man tidligere - i alle fall her til lands det siste tiåret - for det meste har brukt begrepet 'værbombe' fremfor 'bombesyklon'.