pekle skrev: 05 apr 2020, 16:44
Foreløpig er det relativt få bruk med 100 kyr i Norge, gjennmsnittsbesetningen er under 30, men det er helt riktig at det er igjen få kombinasjonsbruk med flere typer dyr. Spesielt fjørfe og svineproduksjon er svært spesialisert og konsentrert.
Ja, dette er riktig. Men dette kommer til å endre seg ganske mye de nærmeste årene. Fra 2004 har det ikke vært tillatt å oppføre nye storfefjøs med båser, nå er det løsdrift som gjelder. Samtidig kom det et krav om at eksisterende båsfjøs måtte ombygges til løsdrift innen 2024. En stor del av disse har fått utsatt frist til 2034.
I praksis vil dette si at veldig mange av de mindre brukene blir nedlagt, melkekvote solgt og dermed ennå flere av de mindre brukene forsvinner. Ikke alle disse mindre brukene ligger slik til at dyrka mark kan egne seg for utleie eller salg til andre og større bruk. Det kan være pga. avstander, bratte små arealer, behov for større omgrøfting/drenering osv. Veldig mange av de mindre brukene drives av bønder som nærmer seg pensjonsalder, ingen av egne barn/slektninger har interesse av å drive gården videre, og ombygging til løsdrift blir alt for kostbart til at det er økonomisk forsvarlig. Derfor vil nok gjennomsnittsbesetningene bli større i tiden framover.
pekle skrev: 05 apr 2020, 16:44
Fra årsskiftet blir det forøvrig ikke lenger lov å støtte eksport av Jarlsberg. Det fører til at ca 500 gårdsbruk (sannsynligvis av de mindre) må avvikle melkeproduksjonen sin. Om vi mener alvor med å redusere sårbarheten og velge norskprodusert har vi akkurat nå et vindu til å bevise det med valgene vi tar på to meters avstand i butikken.
En liten utdyping: Jarlsbergosten produseres nå hos Tine Elnesvågen et par mil nord for Molde, i et mindre meieri i Irland og ett i USA. Produksjonen i Elnesvågen er nå i utfasing, og skal flyttes til et nytt Tine meieri i Irland. Produksjonsanlegget i Irland er ikke i rute og ennå ikke helt klart for oppstart. Tine har søkt staten om å få beholde eksportstøtten noe lengre enn som før bestemt 01.Juli 2020. Dette er foreløpig ikke avklart. Det som er klart er at Tines anlegg i Elnesvågen nå har startet produksjon av en ny Alpeost, som har fått svært gode tilbakemeldinger. Produksjonen vil bli i et volum en god del mindre enn Jarlsberg, men det er godt håp om at dette kan økes etter hvert når osten er lansert. Bemanningen i anlegget på Elnesvågen blir uansett redusert fra i sommer, likeså mengden melk det er behov for. Konsummelk fra dette distriktet kjøres nå til Tines meieri på Tunga i Trondheim.
https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyhete ... /avspiller