Jompa skrev:Nei zadnes, du tar helt feil.
En R-sykkel har et vesentlig lavere tyngdepunkt enn en adv-sykkel pga at sykkelen er lavere bygd og
at føreren sitter mye lavere.
Hvor vekta er plassert har alt å si for hvor høyt tyngdepunktet blir. Derfor har GoldWing bensintanken
under setet.
Iflg teorien om lavere tyngdepunkt med stående fører skulle man få et lavere tyngdepunkt på bilen
hvis man flytter bagasjen fra varerommet opp i skiboksen.
Jonnykr har selvsagt rett i at sykkelen blir lettere å manøvrere på grus og i terreng med stående fører,
men det skyldes at man ved å løfte baken fra setet fjerner tregheten som man sjøl er skyld i pga egen vekt.
Sykkelen kan mao bevege seg lettere sideveis, og føreren kan selvsagt bevege sykkelen lettere enn om han sitter på den.
Dette er jo renspikket tull. Skiboksen sitter høyt og da blir tyngdepunktet høyere. Jo lavere mot baken man legger vekten jo lavere blir tyngdepunktet. Det er jo derfor f.eks. Goldwing plasserer tanken lavt i stedet for høyt. For å få vekta ned mot bakken.
Legger man et lodd på en vektskål, så synker skålen man legger loddet i nedover. Den blir ikke stående uten motvekt. Står man oppreist og i balanse så hviler hele kroppsvekten på føttene. Setter man føttene på to fothvilere og fremdeles står oppreist og i balanse, så vil kroppsvekten presse ned på fothvilerne.
Det kalles også trykkpunkt. Det er 3 trykkpunkt man regner på en MC. Fothvilerne, setet og styret. Og hvor og hvordan man plasserer kroppsvekt påvirker både vektfordeling og tyngdepunkt.
På asfalt har man en helt annen friksjon mot underlaget med asfaltdekk og man kan ikke sammenligne med grus hvor man har mye mindre friksjon mot underlaget. Derfor står man å kjører på grusen for å presse mest vekt på fothvilerne og ned mot underlaget. Når man svinger, så legger man sykkelen over, lener seg i motsatt retning og står så rett som mulig og legger mest vekt på den ytterste fothvileren. Da presses vekta og tyngdepunktet NED og mot siden av dekket som er den delen av dekket som ligger an mot underlaget i svinger, alt for å presse tyngden ned mot bakken/dekkene.
Og den eneste grunne til at tyngdepunktet er høyere på f.eks. min AT enn på en R-Sykkel sier seg jo selv. En AT er konstruert med høyere bakkeklaring for kjøring i terrenget og må være høy nok til det, kontra en R-Sykkel som skal ligge flatt på asfalt.
F.eks, er bakkelaringen på min AT 22,5 cm. Hva er den på en R-Sykkel? Fjæringsveiene på min AT er 22 cm foran og 21 cm bak. Hva er det på en R-Sykkel?
Dette kan rett og slett ikke sammenlignes.