Ragnhilds turservice har hatt stor pågang i år, og vår erfarne MC-guide er booket for hele sesongen. Noe vi beklager sterkt, da et oppdrag som det De beskriver er det vi
kan. Vi vil i stedet gi en skriftlig beskrivelse av deler av det som kan bli Deres tur i Nord-Norge.
Tre uker i Nord-Norge burde holde til å få et inntrykk av naturen, folket og ikke minst været. Sjansene for å få dårlig vær øker jo som kjent med lengden på oppholdet. Her oppe snakker vi om avstander på et litt annet vis enn i de sentrale østlandsområder, noe som det kan være en fordel å ha i mente når man planlegger en tur som dette. Det er ikke et MC-verksted på hvert hjørne, men utrolig mange lokale helter med kontakter og kunnskaper til å få det meste til å fungere.
Dessverre har vi ikke bildemateriale og kartdata fra indre Troms og Finnmark.
Vi tar heller ikke med større byer, som Bodø og Troms, som de fleste mener er et ”Must see”.
Av plasshensyn har vi konsentrert oss om en glemt del av Nord-Norge. E6 gjennom Nordland fylke. De fleste tenker å kjøre opp langs E6, for så å ta Kystriksveien tilbake igjen. Det man ofte overser er at turen til bestemmelsesstedet er like innholdsrik og avgjørende for turen i sin helhet, som tilbakeveien.
I Nord-Norge er det ikke fare for bli belemret med motorveier, noen få 90-soner på E6, ellers er veiene godt egnet for inspirert kjøring i passe hastighet.
Mange regner E6 som hovedinnfartsåra til Nord-Norge og at det er mer vinter enn sommer
Rett nord for Majavatn kan man svinge østover mot Hattfjeldal og Børgefjell nasjonalpark. Fra Hattfjelldalen er det vei videre til Bleikvasslia og man kommer ned til E6 i Korgen. En avstikker som kan ta like lang tid som å kjøre E6, men som også kan strekkes for å få med naturen på indre Helgeland.
I Rana kan man ta en avstikker til
Grønnligrotta for å se Nord-Norge fra innsida. Rundt Saltfjellet og i Tysfjorden er det mange kalksteinsgrotter, men Grønnligrotta er den eneste hvor det arrangeres guidede turer.
Saltfjellet er Nord-Europas høyeste høyfjellsslette og ligger midt under Polarsirkelen. Saltfjellet/Svartisen nasjonalpark ligger vest for E6 og strekker seg enkelte steder helt ned til kysten.
Saltfjellet sett nordover ved Polarsirkelen en midtsommernattskveld,
Onde tunger kaller Polarsirkelen for Moralsirkelen da det hevdes at folket sør for Polarsirkelen har et heller lemfeldig syn på eiendomsretten i de polare strøk. Dette gjelder ikke bare retten til land og vann, men også til hvordan man forholder seg til lokalbefolkningen. Heldigvis har folkeopplysningen kommet langt også i de sørlige egne, slik at begrepet Moralsirkelen nok kan regnes som et minne fra den tida ”Søringan” for fram som verst.
Sola skinner døgnet rundt i sommermånedene. Her sett fra Forsan i Steigen nordover mot Hamarøy ei midtsommernatt
Nord for Saltfjellet kommer man til steder som Rognan (båtbyggertradisjoner, Blodveimuseet), en avstikker til Sulitjelma for å se et gruvesamfunn midt inni en utrolig natur. Gjennom Sørfold går E6 gjennom 15 – 16 tunneller. Mange av dem laget av russiske og serbiske krigsfanger under 2. verdenskrig. E6 gjennom det meste av Nordland fylke kalles med rette for ”Blodveien” etter dette. Planen var å bygge jernbane til Kirkenes, men freden brøt løs før de tyske planene ble ferdige.
For å unngå de to verste (lengste) tunnelene kan man ta av fra E6 i Elvkroken og kjøre rundt Bonnå til Mørsvikbotn

Omveien tar kanskje 25 – 30 min, sammenligna med 20 min hvorav halvparten inni fjellet.
I Sørfold kan man også ta en tur oppom Rago nasjonalpark
E6 fortsetter over Kråkmofjellet og ned til Hamarøy. Dette er vel den strekningen på E6 som ble hardest kjørt mens det var ferje over Sørfolda. ALLE skulle rekke ferja fra Bognes og videre nordover. Blir nok kjørt fort her fremdeles, men veien kan så absolutt nytes i moderate hastigheter, omgivelsene innbyr til det.
Rett sør for Innhavet, på Tømmerneset går det vei utover til Steigen, en av de mange perlene på Nordlandskysten. Overnattingsmuligheter flere steder der ute, for man må ta seg iallfall en dag, skal man få med seg alt. (Bør vel helst ikke nevne at forfatteren brukte 15 år der). I Steigen har vår lokale representant også mulighet for verkstedtjenester i tillegg til guiding på sin nyervervede Dnepr
Tysfjorden, Norges lengste fjord kan krysses med ferje to steder. Enten ferje fra Drag til Kjøpsvik og videre nordover til E6 i Efjorden. Veien går her under Norges nasjonalfjell, Stetind.
Eller man kan følge E6 og ta ferja fra Bognes til Skarberget
Her sett fra ferjekaia på Skarberget
Fra Bognes kan man også ta ferje til Lødingen, hvis man ikke vil innom Ofoten og Narvik.
E6 går videre nordover mot Narvik
Narvik er kjent for èn ting, og det er malmhavna for skiping av jernmalm fra Kiruna
Se også
her for mer om Narvik, malmen og Kiruna.
Nordover fra Narvik går E6 langs Ofotfjorden til Bjerkvik, før den går inn i landet og over til Troms fylke. Fra Bjerkvik går E10 vestover mot Vesterålen og Lofoten.
I indre Troms er det vel mange av gutta boyz som er kjent etter et år i ”Forcen” der oppe. Og da har de sikkert kjørt det som noen kaller ”Beredskapsveien” opp Målselvdalen og over til Lyngen. I dag heter den R87 og er godt egna som alternativ til E6.
E6 fortsetter langs Lyngen, rundt Kåfjorden før den går videre oppover i Nordreisa, og over til Kvænangen. Herfra krysser den fylkesgrensa mot Finnmark og går videre til Alta, som er sagt som nordligste stopp?
De fleste vil nok innom Tromsø når de først har klart å komme seg så langt nord, og man kan da ta ferja over Lyngen og derfra over til Tromsø, eller kjøre ned til Nordkjosbotn og ta E8 opp til Tromsø.
På vei sørover kan det være et alternativ å kjøre ut til Sørreisa og ta en tur på Senja. Det går ferje fra Senja til Grytøya på sommeren. Fra Grytøya er det ferje til Hinnøya/Harstad. Man slipper da å måtte kjøre ned til Bjerkvik eller fra Sørreisa til Gratangen og ut Tjeldsundet og ta Tjeldsundbrua over til Hinnøya.
Hinnøya er Norges største øy og ligger delvis i Troms og delvis i Nordland fylke. Harstad og festspillene i Nord-Norge ligger på Hinnøya. Og den er på en måte en port til Vesterålen og Lofoten. Men festspillene er vel akkurat ferdig når dere drar nordover.
Fra Hinnøya er det flere muligheter for kjøre ut til Lofoten. E10 (Lofast) er fastlandsforbindelsen fra Lofoten, men en tur oppom Vesterålen, Langøya og Andøya kan være verdt å få med seg. Nyksund, lengst nord på Langøya er et nedlagt fiskevær med spesiell arkitektur og beliggenhet. Veien ut hit er også en perle for sykkelkjøring, og er et must når man er så langt.
Både i Vesterålen og i Lofoten er Yttersida verdt kjøreturen. Veiene er mindre og mer og om mulig mer svingete enn på innsida. og naturen er enda mer storslagen.
Ferja fra Å i Moskenes (Lofotodden) via Værøy og Røst til Bodø kan være et greit alternativ til å leie ei hytte ei natt.
Fra Bodø går R17 nedover Helgelandskysten, og med alle ferjene nedover der må man beregne seg minst et par dager.
Ferjekøer er ikke noen nyhet på NordNorske veier. Her fra Vennesund, siste ferja på R17 (Kystriksveien) før Bindalen og fylkesgrensa mot Nord-Trøndelag.
Vi beklager som sagt sterkt at vi ikke kan bidra med annet enn skriftlig informasjon om Deres påtenkte tur i Norges vakreste landsdel.
Vi har som sagt hatt stor pågang etter vår erfarne MC-guide, og hun er booket for hele sommeren. Men vi skal fra 2010 utvide også med turer i Europa, og planlegger derfor en tur gjennom Sverige, Polen, Tsjekkia, Østerike, Italia, Frankrike, Be-Ne-Lux, Tyskland og muligens Danmark i oktober i år.
Interesserte kan melde seg pr PM til undertegnede for detaljer og eventuelle ønsker for steder de vil besøke.