Meny for motorsyklister!
- Stian87
- Innlegg: 2038
- Registrert: 14 mai 2016, 23:18
- Motorsykkelen din: Ducati Diavel 2016
- Bosted: Ski
Re: Meny for motorsyklister!
Angående burgere. Jeg lager en del burgere og kjøper en del burgere. Forventningen er at burgeren skal veie innenfor 5 % av oppgitt vekt i fersk tilstand, altså ikke fryst eller stekt.
En skikkelig burger skal inneholde en del fett og i tillegg inneholder kjøtt og fett en del vann. Fettet smelter og vannet fordamper under steking. jo lenger du steker, jo mer fett smelter og jo mer vann fordamper til du til slutt står igjen med "kull", som veier vesentlig mindre enn produktet i sin ordinære form. Å se på vekt etter steking er således lite interessant annet enn for matvitenskaplige formål. Av nettop den grunn skal man i prinsippet ikke steke mat annet enn veldig kort for å få stekeskorpe. Det kan gjøres unntak for mindre kjøttstykker og fiskestykker. Man da må man ha høy varme.
Hvis du kjøper en pk burger i butikken f.eks. fra Rema 1000 står det oppgitt på pakken burgernes størrelse, f.eks. 2 x 160 g, da er det pattyen som skal veie 160 g. Burgere kommer i flere fasonger, små og tykke, flate og brede.
For øvrig er den ultimate pattyen på mellom 160-200 g. Under 160 g blir det fort for tørt, over 200 g blir ikke burgeren stekt godt nok og tilbehøret mister sin funksjon. Burgeren bør helst være litt rosa i midten (kun om den er laget av kvernet kjøtt ikke av kjøttdeig), uansett skal du tydelig se kjøttsaften renne ut om du presser litt på den. En burger skal spises med henda, men deles i to.
En skikkelig burger skal inneholde en del fett og i tillegg inneholder kjøtt og fett en del vann. Fettet smelter og vannet fordamper under steking. jo lenger du steker, jo mer fett smelter og jo mer vann fordamper til du til slutt står igjen med "kull", som veier vesentlig mindre enn produktet i sin ordinære form. Å se på vekt etter steking er således lite interessant annet enn for matvitenskaplige formål. Av nettop den grunn skal man i prinsippet ikke steke mat annet enn veldig kort for å få stekeskorpe. Det kan gjøres unntak for mindre kjøttstykker og fiskestykker. Man da må man ha høy varme.
Hvis du kjøper en pk burger i butikken f.eks. fra Rema 1000 står det oppgitt på pakken burgernes størrelse, f.eks. 2 x 160 g, da er det pattyen som skal veie 160 g. Burgere kommer i flere fasonger, små og tykke, flate og brede.
For øvrig er den ultimate pattyen på mellom 160-200 g. Under 160 g blir det fort for tørt, over 200 g blir ikke burgeren stekt godt nok og tilbehøret mister sin funksjon. Burgeren bør helst være litt rosa i midten (kun om den er laget av kvernet kjøtt ikke av kjøttdeig), uansett skal du tydelig se kjøttsaften renne ut om du presser litt på den. En burger skal spises med henda, men deles i to.
LocaToWeb Profilside
https://locatoweb.com/user/ztian
Ducati Monster 821 2016 (2016 - 2017) --> BMW S1000R 2017 (2017 - 2019) --> Ducati Diavel 2016 (2019--->)
https://locatoweb.com/user/ztian
Ducati Monster 821 2016 (2016 - 2017) --> BMW S1000R 2017 (2017 - 2019) --> Ducati Diavel 2016 (2019--->)
- gsx750_80
- Innlegg: 2212
- Registrert: 24 apr 2010, 19:34
- Motorsykkelen din: GSX 750 '80, Ninja 250R m.fl.
- Bosted: Trøndelag
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
Takk for det som antakelig er en ekspertuttalelse hva angår vesentlige aspekter ved denne matretten.Stian87 skrev: 26 apr 2019, 10:06 Angående burgere. Jeg lager en del burgere og kjøper en del burgere. Forventningen er at burgeren skal veie innenfor 5 % av oppgitt vekt i fersk tilstand, altså ikke fryst eller stekt.
En skikkelig burger skal inneholde en del fett og i tillegg inneholder kjøtt og fett en del vann. Fettet smelter og vannet fordamper under steking. jo lenger du steker, jo mer fett smelter og jo mer vann fordamper til du til slutt står igjen med "kull", som veier vesentlig mindre enn produktet i sin ordinære form. Å se på vekt etter steking er således lite interessant annet enn for matvitenskaplige formål. Av nettop den grunn skal man i prinsippet ikke steke mat annet enn veldig kort for å få stekeskorpe. Det kan gjøres unntak for mindre kjøttstykker og fiskestykker. Man da må man ha høy varme.
Hvis du kjøper en pk burger i butikken f.eks. fra Rema 1000 står det oppgitt på pakken burgernes størrelse, f.eks. 2 x 160 g, da er det pattyen som skal veie 160 g. Burgere kommer i flere fasonger, små og tykke, flate og brede.
For øvrig er den ultimate pattyen på mellom 160-200 g. Under 160 g blir det fort for tørt, over 200 g blir ikke burgeren stekt godt nok og tilbehøret mister sin funksjon. Burgeren bør helst være litt rosa i midten (kun om den er laget av kvernet kjøtt ikke av kjøttdeig), uansett skal du tydelig se kjøttsaften renne ut om du presser litt på den. En burger skal spises med henda, men deles i to.
Du snakker om 5 %. En frossen burger antas å kunne inneholde relativt mye vann. Når den stekes fordamper mye av dette,
og burgeren vil etterhvert veie mindre.
Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
Eller, om jeg kan tillate meg følgende spørsmål: Du ser at det selges såkalt 100 gram burger, kjøper den, og veier selve burgeren
med diverse smørje til 79 gram: Er du tilbøyelig tiø å mene at det er helt innafor, eller vil det kunne frembringe nedstemthet eventuelt i kombinasjon med aggresjon?

mvh
-gsx750_80
-gsx750_80
Re: Meny for motorsyklister!
Skal bli spennende å se hva de sier...gsx750_80 skrev: 26 apr 2019, 09:09 Når det reklameres med 100 g burger er det 100 g burgerkjøtt etter steking jeg forventer å få, eller noe svært nære den vekten.
Jeg har kontaktet kjeden som er ansvarlig for disse burgerne, og kan evt rapportere det de sier, senere.
Jeg kan forøvrig informere om at dette gjelder ALT av kjøtt i salg i Norge så vidt jeg vet. 400g kjøttdeig veier ikke 400g etter steking osv.
2019 KTM 790 Adventure
2008 KTM Duke 690
2008 KTM Duke 690
Re: Meny for motorsyklister!
Nei. Det han sier er akkurat det samme som jeg og et par andre har sagt. Bare bedre formulert.gsx750_80 skrev: 26 apr 2019, 11:32 Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
En 100 grams bruger skal veie 100 gram (+ eller - 5%) før steking. I rå tilstand.
Etter steking vil den veie mindre. Muligens så mye som 25% mindre i enkelte tilfeller, om den har stekt lenge etc.
Laveste "akseptable" vekt blir da 100 g * (1-0,05) * (1-0,25) = 71,25 gram
Du må gjerne være uenig. Men jeg tror ikke de som selger deg burgeren vil ta det til etterretning dessverre.
EDIT: Se denne forskningsraporten for detaljer rundt endring av vekt ved tilberedning. På side 13 kan du se at kjøttdeig går ned i vekt med opp til 30%. Alle andre kilder jeg kan finne sier også at vekt av kjøtt refererer til rå vekt.
Her nevnes det at det som oppgis er rå vekt ved pakketidspunkt: https://www.tv2.no/a/9433135/. Det gir god mening i mitt hode. Hvordan skal produsenten kunne garantere en bestemt vekt etter frakt, oppbevaring, oppskjæring, banking, marinering, krydring, steking og koking?
Sist redigert av Sakkle den 26 apr 2019, 16:19, redigert 3 ganger totalt.
2019 KTM 790 Adventure
2008 KTM Duke 690
2008 KTM Duke 690
- Bjerknez
- Innlegg: 24577
- Registrert: 06 aug 2013, 00:59
- Motorsykkelen din: Har ikke MC lenger...
- Bosted: Fredrikstad
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
Kjøper man en 130 grams burger, så er man vertfall rimelig sikker på og få en 100 grams ferdig burger, hvis man er bekymret for det. Det koster litt mer selvsagt, men de som kjøper mat på gatekjøkken tenker nok ikke så mye på økonomi i utgangspunktet, der og da 

- Stian87
- Innlegg: 2038
- Registrert: 14 mai 2016, 23:18
- Motorsykkelen din: Ducati Diavel 2016
- Bosted: Ski
Re: Meny for motorsyklister!
[quote=gsx750_80 post_id=357991
Takk for det som antakelig er en ekspertuttalelse hva angår vesentlige aspekter ved denne matretten.
Du snakker om 5 %. En frossen burger antas å kunne inneholde relativt mye vann. Når den stekes fordamper mye av dette,
og burgeren vil etterhvert veie mindre.
Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
Eller, om jeg kan tillate meg følgende spørsmål: Du ser at det selges såkalt 100 gram burger, kjøper den, og veier selve burgeren
med diverse smørje til 79 gram: Er du tilbøyelig tiø å mene at det er helt innafor, eller vil det kunne frembringe nedstemthet eventuelt i kombinasjon med aggresjon?
[/quote]
Den retten jeg føler jeg kan best er nettop burger. Og jeg bruker mye energi på spise, lese om og lage dem
Sikter til burger i fersk stand når det kommer til vekt. Altså ikke fryst eller stekt. Dersom den da veier 95 eller 105 g er det innafor å si 100 g.
Mat etter steking veier jeg ikke. Uansett hadde jeg nok blitt skuffet over en burger på 79 g.
Sannsynligvis hadde jeg aldri kjøpt det heller 
Takk for det som antakelig er en ekspertuttalelse hva angår vesentlige aspekter ved denne matretten.
Du snakker om 5 %. En frossen burger antas å kunne inneholde relativt mye vann. Når den stekes fordamper mye av dette,
og burgeren vil etterhvert veie mindre.
Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
Eller, om jeg kan tillate meg følgende spørsmål: Du ser at det selges såkalt 100 gram burger, kjøper den, og veier selve burgeren
med diverse smørje til 79 gram: Er du tilbøyelig tiø å mene at det er helt innafor, eller vil det kunne frembringe nedstemthet eventuelt i kombinasjon med aggresjon?

[/quote]
Den retten jeg føler jeg kan best er nettop burger. Og jeg bruker mye energi på spise, lese om og lage dem

Sikter til burger i fersk stand når det kommer til vekt. Altså ikke fryst eller stekt. Dersom den da veier 95 eller 105 g er det innafor å si 100 g.
Mat etter steking veier jeg ikke. Uansett hadde jeg nok blitt skuffet over en burger på 79 g.


LocaToWeb Profilside
https://locatoweb.com/user/ztian
Ducati Monster 821 2016 (2016 - 2017) --> BMW S1000R 2017 (2017 - 2019) --> Ducati Diavel 2016 (2019--->)
https://locatoweb.com/user/ztian
Ducati Monster 821 2016 (2016 - 2017) --> BMW S1000R 2017 (2017 - 2019) --> Ducati Diavel 2016 (2019--->)
- Bjerknez
- Innlegg: 24577
- Registrert: 06 aug 2013, 00:59
- Motorsykkelen din: Har ikke MC lenger...
- Bosted: Fredrikstad
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
Har nettopp spist en fjordlands rett fra mikroen. Det ble Mormors kjøttkaker i dag. Smakte utrolig godt. 
Trivelig at det finnes en mormor der ute som orker å lage disse pakkene. Imponert

Trivelig at det finnes en mormor der ute som orker å lage disse pakkene. Imponert

- AJ
- Administrator
- Innlegg: 39732
- Registrert: 30 sep 2006, 18:46
- Motorsykkelen din: KTM 1290 SA S, ('18), Moto Guzzi v7 850 Special 100 year Anniversary
- Bosted: Lunner på Hadeland
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
En mormor med omtanke og omsorg for de av dere som ellers etter all sannsynlighet ville omkomme ved brødboks, komfyr og kjøleskap...Bjerknez skrev: 26 apr 2019, 18:38 Har nettopp spist en fjordlands rett fra mikroen. Det ble Mormors kjøttkaker i dag. Smakte utrolig godt.
Trivelig at det finnes en mormor der ute som orker å lage disse pakkene. Imponert![]()

_________________________________________________________________________
De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.


De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.
- AJ
- Administrator
- Innlegg: 39732
- Registrert: 30 sep 2006, 18:46
- Motorsykkelen din: KTM 1290 SA S, ('18), Moto Guzzi v7 850 Special 100 year Anniversary
- Bosted: Lunner på Hadeland
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
For øvrig artig å se at denne snart 10 år gamle tråden plutselig ble veldig matnyttig igjen...



_________________________________________________________________________
De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.


De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.
- Bjerknez
- Innlegg: 24577
- Registrert: 06 aug 2013, 00:59
- Motorsykkelen din: Har ikke MC lenger...
- Bosted: Fredrikstad
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
Statistikken taler nok heller for at jeg må skrapes av asfalten fremfor å plukkes opp forran brødboksenAJ skrev: 26 apr 2019, 18:47En mormor med omtanke og omsorg for de av dere som ellers etter all sannsynlighet ville omkomme ved brødboks, komfyr og kjøleskap...Bjerknez skrev: 26 apr 2019, 18:38 Har nettopp spist en fjordlands rett fra mikroen. Det ble Mormors kjøttkaker i dag. Smakte utrolig godt.
Trivelig at det finnes en mormor der ute som orker å lage disse pakkene. Imponert![]()
.

Forøvrig skummelt og spøke om slikt....

-
- Innlegg: 73
- Registrert: 02 apr 2018, 15:59
- Motorsykkelen din: Din MC her
Re: Meny for motorsyklister!
I dag ble det en hamburgertallerken på Toppen grill i Kongsberg. Etter 48 mil i salen, smakte det godt med 300 gram kjøtt! Saftig og grisete, slik det bør være. Pluss for velfylt serviettholder ved disken 

- AJ
- Administrator
- Innlegg: 39732
- Registrert: 30 sep 2006, 18:46
- Motorsykkelen din: KTM 1290 SA S, ('18), Moto Guzzi v7 850 Special 100 year Anniversary
- Bosted: Lunner på Hadeland
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
Enig i saftig iog griseteAPettersen skrev: 01 mai 2019, 23:14 I dag ble det en hamburgertallerken på Toppen grill i Kongsberg. Etter 48 mil i salen, smakte det godt med 300 gram kjøtt! Saftig og grisete, slik det bør være. Pluss for velfylt serviettholder ved disken![]()


Da passer det strengt tatt bedre med grøntfor av no' slag...

Men hvem bryr seg om det

Er man motorsyklist så er det saftige og grisete som gjelder


_________________________________________________________________________
De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.


De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.
-
- Innlegg: 73
- Registrert: 02 apr 2018, 15:59
- Motorsykkelen din: Din MC her
Re: Meny for motorsyklister!
Ja, ble uansett rolig kjøring videre fra Kongsberg, nedom Eidsfoss og ombord på ferga Horten-Moss. Spiste forøvrig salat på den samme ferga i dag morges!
- AJ
- Administrator
- Innlegg: 39732
- Registrert: 30 sep 2006, 18:46
- Motorsykkelen din: KTM 1290 SA S, ('18), Moto Guzzi v7 850 Special 100 year Anniversary
- Bosted: Lunner på Hadeland
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
GPS'en syntes det var greit å geleide oss utenom Kåseberga på Sør-Sverigeturen vår fra fredag i forrige uke til tirsdag denne uka .
Men den hadde ikke noe valg da jeg zoomet inn og ble nysgjerrig på dette lille stedet øst for Ystad, som jeg aldri tidligere hadde hørt om.
Det angrer vi ikke på!
For det første var været helt optimalt, så og si vindstille, skyfri himmel og vel varmegrader.
Og så åpenbarte dette idylliske stedet seg, sånn helt ut av det blå, slik vi opplevde det. Nesten magisk!
Hit har jeg virkelig lyst å komme tilbake om jeg får muligheten.
Kommer flere bilder herfra i egen tråd senere.
Her nøyer jeg med bilde av hva vi spiste. Et mettende og smakfullt måltid i all sin enkelhet. Veldig godt! Såpass bra at den gastronomiske nytelsen forsvarte sin i utgangspunktet stive pris...
.
Men den hadde ikke noe valg da jeg zoomet inn og ble nysgjerrig på dette lille stedet øst for Ystad, som jeg aldri tidligere hadde hørt om.
Det angrer vi ikke på!
For det første var været helt optimalt, så og si vindstille, skyfri himmel og vel varmegrader.
Og så åpenbarte dette idylliske stedet seg, sånn helt ut av det blå, slik vi opplevde det. Nesten magisk!
Hit har jeg virkelig lyst å komme tilbake om jeg får muligheten.
Kommer flere bilder herfra i egen tråd senere.
Her nøyer jeg med bilde av hva vi spiste. Et mettende og smakfullt måltid i all sin enkelhet. Veldig godt! Såpass bra at den gastronomiske nytelsen forsvarte sin i utgangspunktet stive pris...

Du har ikke de nødvendige tillatelsene for å vise filene som er tilknyttet dette innlegget.
_________________________________________________________________________
De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.


De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.
- gsx750_80
- Innlegg: 2212
- Registrert: 24 apr 2010, 19:34
- Motorsykkelen din: GSX 750 '80, Ninja 250R m.fl.
- Bosted: Trøndelag
- Kontakt:
Re: Meny for motorsyklister!
Den retten jeg føler jeg kan best er nettop burger. Og jeg bruker mye energi på spise, lese om og lage demStian87 skrev: 26 apr 2019, 16:07 [quote=gsx750_80 post_id=357991
Takk for det som antakelig er en ekspertuttalelse hva angår vesentlige aspekter ved denne matretten.
Du snakker om 5 %. En frossen burger antas å kunne inneholde relativt mye vann. Når den stekes fordamper mye av dette,
og burgeren vil etterhvert veie mindre.
Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
Eller, om jeg kan tillate meg følgende spørsmål: Du ser at det selges såkalt 100 gram burger, kjøper den, og veier selve burgeren
med diverse smørje til 79 gram: Er du tilbøyelig tiø å mene at det er helt innafor, eller vil det kunne frembringe nedstemthet eventuelt i kombinasjon med aggresjon?![]()

Sikter til burger i fersk stand når det kommer til vekt. Altså ikke fryst eller stekt. Dersom den da veier 95 eller 105 g er det innafor å si 100 g.
Mat etter steking veier jeg ikke. Uansett hadde jeg nok blitt skuffet over en burger på 79 g.


[/quote]
Nevnte vel at jeg skulle undersøke et av vår tids brennbare og aktuelle spørsmål; Hva kan aksepteres av avvik mtp annonsert burgervekt kontra stekt produkt, klart for fortæring. Jeg ble djupt såra og vonbråten etter å ha kjøpt en såkalt 100 g burger, og veid den til kun 79 g, med ost! Under følger dialog med Mattilsynet. Navn og epostaddresser er fjernet. Først kommer svaret. Lengre ned er min henvendelse:
--------------------------------
Hei!
I tilfellet her er det nok den rå vekten på burgeren som det er tatt utgangspunkt i når de oppgir vekten. Har googlet og ser at gjennomsnittlig stekesvinn for kjøttdeig er angitt til 20-30 %, så dette kan kanskje stemme.
Du kan jo også ta kontakt med de som selger burgeren å høre om dette er tilfelle.
Vennlig hilsen
<kvinnenavn>,
Mattilsynets svartjenester - Mat
www.mattilsynet.no
www.matportalen.no
------------------------------------------------------------
Fra: <navn fjernet>
Sendt: tirsdag 2. juli 2019 16:36
Til: Postmottak <postmottak@mattilsynet.no>
Emne: burger
Hei
Dette er en bagatellmessig sak, men jeg er nysgjerrig på følgende:
Jeg handlet en såkalt 100 g burger et sted, reagerte på at jeg syntes det så ut til å være vesentlig mindre kjøtt,
og veide den til 79 g, med ost. Osten veide nok noen gram, så reell vekt var nok enda mindre.
(Burgeren er avbildet i vedlegget.)
Er dette akseptabelt, eller burde enn såkalt 100 g burger ha kjøtt vesentlig nærmere 100 g enn i dette tilfellet?
mvh
<navn fjernet>
Foto av den "skandaløse" burgeren som voldte så mye bry, er vedlagt.
Du har ikke de nødvendige tillatelsene for å vise filene som er tilknyttet dette innlegget.