rerell skrev:[klippe mye greier....]
Så fort någon serverar en (för mig) trovärdig förklaring på varför §2-4 inte överstyr §2-2 (for bl.a. klasse A), så ska jag vara den första att medge att jag tar fel.
He, he... Hva som for deg er en troverdig forklaring er ikke godt å si, men jeg kan i alle fall forklare min innfallsvinkel i fht. forskriften.
Har tatt ut sitat fra Forskrift om trafikkopplæring og førerprøve m.m. med tanke på det som er "stridens kjerne" - altså om §2-4 "overstyrer" §2-2. Utangspunktet er selvsagt at forskriften leses i rekkefølge - altså at man leser §2-2 først og deretter §2-4 og ser innholdet her ses i kontekst med §2-2.
Dette tolker jeg og mange andre, inkl. SVv og politiet (når de får summet seg litt...) dithen at ledsager skal sitte på samme sykkel så lenge det er lov, altså dersom sykkelen er registrert for to personer og vektbegrensninger ikke overskrides. Disse parameterne fremgår av vognkortet. Men; samme § åpner for mulighet for øvelseskjøring selv om ledsager ikke har lov å sitte på sykkelen. Forutsetningen da er to-veis kommunikasjon og visuell kontakt. Hvordan man skal tilfredsstille kravet om visuell kontakt dersom ledsager ikke har lov å sitte på sykkelen behandles ikke i denne §, men det er innlysende at ledsager på et eller annet vis må kunne følge øvelsekandidaten. Der kommer § 2-4 inn - "Spesielle krav for øvingskjøring" der det fremgår at ledsager for øvingskjøring i klassene A1 og A skal selv kjøre mellomtung eller tung motorsykkel, man altså bare om de ikke har lov til å sitte på slik det fremgår av §2-2....Fra forskriften skrev: § 2-2. Øvingskjøring på veg eller andre områder som ikke er avsperret
Med mindre annet følger av denne forskriften skal læreren eller ledsageren følge med i kjøretøyet på sitteplass nær eleven ved øvingskjøring på veg eller andre områder som ikke er avsperret. Under øvingskjøring i klassene A1 og A skal læreren eller ledsageren ha instruksjonsmulighet overfor eleven via toveis kommunikasjonsutstyr.
Øvingskjøring med kjøretøy der læreren eller ledsageren ikke har lov til å følge med i eller på kjøretøyet kan bare skje dersom læreren eller ledsageren har instruksjonsmulighet overfor eleven via toveis radioforbindelse eller lignende, i tillegg til visuell kontakt. Det samme gjelder dersom det for opplæring mot vederlag er gjort særlig unntak fra kravet om at læreren skal følge med i kjøretøyet. Det er ikke adgang til å øvingskjøre i klasse B med kjøretøy med sitteplass kun for føreren.
Opplæringsinstitusjonen skal stille med kommunikasjonsutstyr og refleksvester, jf. § 2-4, til samtlige elever til bruk under opplæring.
§ 2-4. Spesielle krav for øvingskjøring
Når det for opplæring mot vederlag i klasse A gjøres unntak fra kravet om godkjent lærevogn, må personer under 19 år bruke mellomtung motorsykkel som definert i forskrift 19. januar 2004 nr. 298 om førerkort m.m. § 2-2 tredje ledd nr. 2.
Øvingskjøring i klasse S kan skje uten at læreren eller ledsageren følger med på kjøretøyet dersom vedkommende har instruksjonsmulighet som nevnt i § 2-2 andre ledd. Dette gjelder også øvingskjøring i klasse M 147 dersom det benyttes tre- eller firehjuls moped med styre og betjeningsanordninger som på en motorsykkel.
Læreren eller ledsageren for øvingskjøring i klasse M 146 skal selv kjøre motorsykkel. Læreren eller ledsageren for øvingskjøring i klassene A1 og A skal selv kjøre mellomtung eller tung motorsykkel. Det samme gjelder klasse M 147 når det benyttes tre- eller firehjuls moped med styre og betjeningsanordninger som på en motorsykkel. Ved øvingskjøring i klasse S uten at lærer eller ledsager følger med på kjøretøyet skal denne følge etter på beltemotorsykkel.
Eleven og ledsageren under øvingskjøring i klassene A1, A, M 146 og S skal være iført refleksvest som bakover viser bokstaven L. Eleven og læreren under øvingskjøring mot vederlag i klassene A1, A, M 146 og S skal være iført refleksvest som bakover viser ordet SKOLE. Kravene om refleksvest gjelder også dersom det til opplæring i klasse M 147 benyttes tre- eller firehjuls moped med styre og betjeningsanordninger som for en motorsykkel.
Ved øvingskjøring i klassene D1 eller D kan man ikke ha med andre passasjerer enn de som deltar i eller fører tilsyn med opplæringen.
Der læreren eller ledsager i medhold av § 2-2 eller § 2-3 ikke følger med i eller på kjøretøyet er det ikke tillatt å ha med passasjer på øvingskjøretøyet. I sikkerhetskurs på bane for tunge klasser, jf. kap. 28, er det tillatt med to elever i øvingskjøretøyet selv om lærer ikke medfølger på øvingskjøretøyet.
At hele forskriftsteksten er elendig skrevet og egentlig bare tåpelig - hvorfor skal en vektbegrensning avgjøre om man kan ledsage kandidaten på egen sykkel eller ikke? - er vi nok enige i uansett...
