Arb.givers rett til "ferietvang"(?)

... prat om alt og ingenting, trenger ikke handle om MC.
Svar
Brukeravatar
mortenolb
Innlegg: 3615
Registrert: 03 mai 2013, 23:02
Motorsykkelen din: 2020 Ducati Multistrada 950 S
Sted: Siggerud

Arb.givers rett til "ferietvang"(?)

Legg inn av mortenolb »

Bruker dette forumet til så mangt, så hvorfor ikke dette. Mange med kunnskap og erfaringer her :prf

Tittelen er kanskje en smule misvisende, men skal forklare så godt jeg kan.

Situasjon:
Om ikke alle vet det allerede, så er jeg lastebilsjåfør. Vi har i vårt firma én fast oppdragsgiver, så vi kjører ikke litt her og litt der, men har fast rute.

I for eksempel påsken, så er det gjerne sånn at vi har tre dager(mandag, tirsdag, onsdag) som ikke er fridager, men som oppdragsgiveren vår ikke har utkjøring av varer, altså har vi med andre ord ikke noe å gjøre.

Problemstilling:
Når vi ikke har noe å gjøre disse dagene så trekker arbeidsgiveren vår feriedager for de dagene, eventuelt lønn om vi har brukt opp feriedagene.(samme situasjon oppstår hver juleferie.)

--

Nå ble dette nettopp tatt opp i en facebook-gruppe vi har for firmaet, og arbeidsgiver lener seg på loven som sier at han kan bestemme når vi skal ha ferie.

Den loven sier at med god frist, og senest to måneder før, kan han bestemme når arbeidstaker skal ut i ferie, men at ved uforutsette hendelser kan det være med kortere varsel.
Og nettopp dette med uforutsette hendelser bruker han til sitt "forsvar", da oppdragsgiver ikke kommer med informasjon om kjøring før noen uker i forveien.

Det vi ansatte som snakker om det nå tenker er at akkurat denne paragrafen av loven ikke er i det hele tatt relevant for saken. Om sjefen skal diktere ferie, så skal det vel på forhånd sendes inn ferieønske, og det skal drøftes, før han eventuelt gir skriftlig varsel om at han har bestemt når ferien eventuelt skal tas ut. Stemmer ikke dette?
Og at dette i så måte ikke teller i forhold til den paragrafen, da det ikke er et ferieønske i så måte, det er bare det at vi ikke har noe å gjøre.

Er det ikke sånn at det eneste han kan gjøre er å permittere oss disse dagene? Uforutsette hendelser eller ei, så er jo ikke dette noe typisk ferieopplegg.
Jeg vet heller ikke hvorvidt det kan kalles uforutsett, da han vet at det blir forandringer, bare ikke akkurat nok.

Er vel ikke oss ansatte som skal være skadelidende av dette? Vi har heller aldri fått noe skriftlig, ei heller informasjon om at det blir gitt som ferie og dermed trukket feriedager/penger. Det har bare kommet som en overraskelse på lønnsslipp.

Noen som kan jussen rundt dette? Ser ut til at vi skal ha et møte om dette, så hadde vært greit med litt konkret innsikt på forhånd, da det er en jungel av komplisert formulerte lover og hjemler.

Brukeravatar
Tonys
Innlegg: 317
Registrert: 30 okt 2014, 20:19
Motorsykkelen din: Yamaha mt-10
Sted: Tønsberg

Re: Arb.givers rett til

Legg inn av Tonys »

Yamaha Mt-10 '17 Ariel Red Hunter 500 37

Brukeravatar
Flanker
Innlegg: 1530
Registrert: 19 apr 2013, 09:02
Motorsykkelen din: Triumph Tiger Explorer
Sted: Berger, Svelvik
Kontakt:

Re: Arb.givers rett til "ferietvang"(?)

Legg inn av Flanker »

Hva som et lovlig og hva som er vettug personalpolitikk er av og til to forskjellige ting. Det gjelder definitivt i dette tilfellet!

Jeg er på stående fot redd for at arbeidsgiver faktisk har loven på din side her, men vil anbefale deg å rette spørsmålet til den fagforening du eller en av dine kolleger er medlem av. Et MC forum er ingen pålitelig kilde for slik informasjon, såfremt det ikke tilfeldigvis er en arbeidsrettsjurist her inne... Dette er gråsonemateriale.

abakuss
Innlegg: 84
Registrert: 20 feb 2015, 23:33
Motorsykkelen din: v-strom 650 2005 modell
Sted: Verdal

Re: Arb.givers rett til

Legg inn av abakuss »

Hva med dagene i romjulen som ikke har rødfarge??

Hos oss der vi har 5 uker ferie blir det brukt 3 uker til sommerferie resten blir fordelt på jul og påske. Noen dager blir og brukt til diverse dager som er innklemtdager.

Tar dere landeveiskusker mange uker sommerferie?

Brukeravatar
Tonys
Innlegg: 317
Registrert: 30 okt 2014, 20:19
Motorsykkelen din: Yamaha mt-10
Sted: Tønsberg

Re: Arb.givers rett til

Legg inn av Tonys »

Ferieloven er ikke så lang, så den er grei å sette seg inn i da.
Arbeidstaker skal ha beskjed innen rimelig tid for fastsetting av ferie og senest innen 2 mnd, dersom det ikke er særskilte grunner for at det ikke kan fastsettes.

Jeg har fastsatt sommerferien for nesten alle de jeg har ansvar for, noen har sågar fått innvilget juleferie allerede.
Burde ikke være noe problem for din arbeidsgiver heller om han kan planlegge litt.
Han kan nok kreve når du skal ha fri, men han skal si fra i tide.
Yamaha Mt-10 '17 Ariel Red Hunter 500 37

Brukeravatar
mortenolb
Innlegg: 3615
Registrert: 03 mai 2013, 23:02
Motorsykkelen din: 2020 Ducati Multistrada 950 S
Sted: Siggerud

Re: Arb.givers rett til

Legg inn av mortenolb »

Har et svar fra yrkestrafikkforbundet her.
Når det gjelder fastsetting av ferie skal dette drøftes mellom partene før ferien tar til, og som du ser i ferielovens § 6 skal det settes opp ferielister ned den enkelte arbeidstager. Blir en ikke enig fastsetter arbeidsgiveren feriefritiden innenfor de grensen som følger av ferielovens §§ 7-9. Ferien skal fastsettes på forhånd og ikke trekkes ut av arbeidsgiveren som det passer i etterkant.
Er du ansatt i full stilling skal du også ha betalt for full stilling. Har ikke arbeidsgiveren noe arbeid en dag eller flere, så har det ingen ting med ferien din å gjøre, den er det ferieloven som bestemmer avviklingen av.
Så ser vel ut til at vi ansatte har rett.

Vi har ikke tariff, og har 4 uker og én dag ferie totalt. Men dette har som jeg tenkte, og ytf bekreftet, ingenting med ferie å gjøre.

Svar