Leste litt nøyere hva som står om vedfyring i forslaget:
Strengere grenseverdier vil sannsynligvis gjøre at flere
kommuner må innføre tiltak for å redusere utslipp fra vedfyring,
særlig på dager med mye luftforurensning. Tiltak for å redusere luftforurensning fra vedfyring kan også redusere klimagassutslippene, særlig metan.
Et forbud mot vedfyring generelt, eller fyring i ikke-rentbrennende vedovner, i enkelte områder og perioder av hensyn til luftkvalitet vil også redusere klimagassutslipp. Forbud krever imidlertid kontroll og sanksjoner ved brudd, noe som kan være krevende å håndheve.
Et totalforbud vil sannsynligvis være enklere å kontrollere enn for eksempel et forbud mot bare gamle ovner. På den andre siden kan et totalforbud være politisk vanskelig å gjennomføre.
Å forby vedfyring er i liten grad mulig i dag, både på grunn av manglende hjemmelsgrunnlag for kommunen, men også av beredskapshensyn. Forurensningsforskriften kapittel 7 gir i dag et begrenset handlingsrom for å stille krav til vedfyring som forurensningskilde i kommuner som har nivåer av svevestøv under grenseverdiene.
Det kan vurderes om det er mulig å utvide kommunenes hjemmel i forskriften til å regulere vedfyring med hensyn til luftkvaliteten.
Jeg ser at man har tenkt på både å totalforby vedovner og å utvide kommunenes mulighet til å 'regulere' vedfyring.
https://www.miljodirektoratet.no/tjenes ... -vedovner/