Meny for motorsyklister!

... prat om alt og ingenting, trenger ikke handle om MC.
Svar
Brukeravatar
Bjerknez
Innlegg: 24601
Registrert: 06 aug 2013, 00:59
Motorsykkelen din: Har ikke MC lenger...
Bosted: Fredrikstad
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Bjerknez »

gsx750_80 skrev: 25 apr 2019, 20:59
Bjerknez skrev: 25 apr 2019, 20:00 Beklager avsporingen, men er det bare meg som ble litt nyskjerrig på hvilken nattasang xyvind sang til ungene sine og hvordan det evt. Låt?
Jeg tar opp ett av de brennende tema i tiden. Du er opptatt av nattasanger..Makan!
Ja, jeg vet. Er det ikke det ene så er det det andre. :lol
Men jeg må ærlig inrømme at å høre xyvind synge på neste treff hadde vert mer underholdende enn å veie hamburgere :lol

Brukeravatar
gsx750_80
Innlegg: 2212
Registrert: 24 apr 2010, 19:34
Motorsykkelen din: GSX 750 '80, Ninja 250R m.fl.
Bosted: Trøndelag
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av gsx750_80 »

Sakkle skrev: 25 apr 2019, 19:46
gsx750_80 skrev: 25 apr 2019, 19:39 Mitt tilfelle var altså 21 prosent (minst). Ikke akseptabelt, synes jeg.
Problemet er at du misforstår vekta. Jeg er nesten bombesikker på at det er vekt FØR steking som gjelder.
Denne saken tyder vel på at en burger skal ha den oppgitte vekten etter steking; https://e24.no/naeringsliv/mcdonald-s-s ... t/20096008 ?
mvh

-gsx750_80

Brukeravatar
Sakkle
Innlegg: 1080
Registrert: 28 aug 2017, 23:57
Motorsykkelen din: KTM 790 Adventure

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Sakkle »

gsx750_80 skrev: 25 apr 2019, 22:08
Sakkle skrev: 25 apr 2019, 19:46
gsx750_80 skrev: 25 apr 2019, 19:39 Mitt tilfelle var altså 21 prosent (minst). Ikke akseptabelt, synes jeg.
Problemet er at du misforstår vekta. Jeg er nesten bombesikker på at det er vekt FØR steking som gjelder.
Denne saken tyder vel på at en burger skal ha den oppgitte vekten etter steking; https://e24.no/naeringsliv/mcdonald-s-s ... t/20096008 ?
Der snakker de jo om vekt inkludert salat og det hele. MC Donalds opplyser tydeligvis totalvekt av ferdig pakket burger og leverer ikke alltid i forhold til det(?) Men det er vel ikke det vi snakker om i denne tråden?

En 100 g hamburger som serveres på de fleste burgersjapper rundt omkring i Norge inneholder en burger (selve kjøttbiten) som veier ca. 100 g FØR steking. Muligens frossen? Etter steking veier den mindre. Noen nevner ca. 25%? Aner ikke om dette er rett. Så må man regne med et vist avvik fra burger til burger. Med dette i hodet antar jeg at 79 g er helt innafor.

Når du så legger til brød og salat vil den naturligvis veie litt mer igjen. Så vidt jeg vet oppgir ikke de totalvekta på ferdig burger når de sier 100 eller 160 gram.
2019 KTM 790 Adventure
2008 KTM Duke 690

Brukeravatar
gsx750_80
Innlegg: 2212
Registrert: 24 apr 2010, 19:34
Motorsykkelen din: GSX 750 '80, Ninja 250R m.fl.
Bosted: Trøndelag
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av gsx750_80 »

Sakkle skrev: 25 apr 2019, 23:41
gsx750_80 skrev: 25 apr 2019, 22:08
Sakkle skrev: 25 apr 2019, 19:46
gsx750_80 skrev: 25 apr 2019, 19:39 Mitt tilfelle var altså 21 prosent (minst). Ikke akseptabelt, synes jeg.
Problemet er at du misforstår vekta. Jeg er nesten bombesikker på at det er vekt FØR steking som gjelder.
Denne saken tyder vel på at en burger skal ha den oppgitte vekten etter steking; https://e24.no/naeringsliv/mcdonald-s-s ... t/20096008 ?
Der snakker de jo om vekt inkludert salat og det hele. MC Donalds opplyser tydeligvis totalvekt av ferdig pakket burger og leverer ikke alltid i forhold til det(?) Men det er vel ikke det vi snakker om i denne tråden?

En 100 g hamburger som serveres på de fleste burgersjapper rundt omkring i Norge inneholder en burger (selve kjøttbiten) som veier ca. 100 g FØR steking. Muligens frossen? Etter steking veier den mindre. Noen nevner ca. 25%? Aner ikke om dette er rett. Så må man regne med et vist avvik fra burger til burger. Med dette i hodet antar jeg at 79 g er helt innafor.

Når du så legger til brød og salat vil den naturligvis veie litt mer igjen. Så vidt jeg vet oppgir ikke de totalvekta på ferdig burger når de sier 100 eller 160 gram.
Når det reklameres med 100 g burger er det 100 g burgerkjøtt etter steking jeg forventer å få, eller noe svært nære den vekten.
Jeg har kontaktet kjeden som er ansvarlig for disse burgerne, og kan evt rapportere det de sier, senere.
mvh

-gsx750_80

Brukeravatar
Stian87
Innlegg: 2038
Registrert: 14 mai 2016, 23:18
Motorsykkelen din: Ducati Diavel 2016
Bosted: Ski

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Stian87 »

Rune75 skrev: 25 apr 2019, 19:31
Stian87 skrev: 08 apr 2019, 08:39 Hadde en liten kulinarisk opplevelse i helgen. Jeg og fruen hadde satt bort barna til besteforeldre i helgen, så det innebar en tur til Bon Lio på fredagen. Noe som absolutt kan anbefales :thumleft Jeg ble litt inspirert, så da ble det en fireretters meny på søndagen.
Bildene blir av en eller annen grunn ikke med når jeg quoter men alle rettene ser nydelig digg ut. Har faktisk vært inne å kikket på bildene flere ganger :yeyeye
FredrikE24 skrev: 25 apr 2019, 20:03
Stian87 skrev: 08 apr 2019, 08:39 Hadde en liten kulinarisk opplevelse i helgen. Jeg og fruen hadde satt bort barna til besteforeldre i helgen, så det innebar en tur til Bon Lio på fredagen. Noe som absolutt kan anbefales :thumleft
Ser flott ut! Flott porselen fra Porsgrund også! Partitur, har det selv :thumleft
Takk takk :D hyggelig å høre :D Jeg liker godt å lage mat, er fin avkobling fra unger og mas. Kan fint bruke en hel dag inne på kjøkkenet hvis jeg lager noe som er litt spennende.
LocaToWeb Profilside
https://locatoweb.com/user/ztian

Ducati Monster 821 2016 (2016 - 2017) --> BMW S1000R 2017 (2017 - 2019) --> Ducati Diavel 2016 (2019--->)

Brukeravatar
Stian87
Innlegg: 2038
Registrert: 14 mai 2016, 23:18
Motorsykkelen din: Ducati Diavel 2016
Bosted: Ski

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Stian87 »

Angående burgere. Jeg lager en del burgere og kjøper en del burgere. Forventningen er at burgeren skal veie innenfor 5 % av oppgitt vekt i fersk tilstand, altså ikke fryst eller stekt.

En skikkelig burger skal inneholde en del fett og i tillegg inneholder kjøtt og fett en del vann. Fettet smelter og vannet fordamper under steking. jo lenger du steker, jo mer fett smelter og jo mer vann fordamper til du til slutt står igjen med "kull", som veier vesentlig mindre enn produktet i sin ordinære form. Å se på vekt etter steking er således lite interessant annet enn for matvitenskaplige formål. Av nettop den grunn skal man i prinsippet ikke steke mat annet enn veldig kort for å få stekeskorpe. Det kan gjøres unntak for mindre kjøttstykker og fiskestykker. Man da må man ha høy varme.

Hvis du kjøper en pk burger i butikken f.eks. fra Rema 1000 står det oppgitt på pakken burgernes størrelse, f.eks. 2 x 160 g, da er det pattyen som skal veie 160 g. Burgere kommer i flere fasonger, små og tykke, flate og brede.

For øvrig er den ultimate pattyen på mellom 160-200 g. Under 160 g blir det fort for tørt, over 200 g blir ikke burgeren stekt godt nok og tilbehøret mister sin funksjon. Burgeren bør helst være litt rosa i midten (kun om den er laget av kvernet kjøtt ikke av kjøttdeig), uansett skal du tydelig se kjøttsaften renne ut om du presser litt på den. En burger skal spises med henda, men deles i to.
LocaToWeb Profilside
https://locatoweb.com/user/ztian

Ducati Monster 821 2016 (2016 - 2017) --> BMW S1000R 2017 (2017 - 2019) --> Ducati Diavel 2016 (2019--->)

Brukeravatar
gsx750_80
Innlegg: 2212
Registrert: 24 apr 2010, 19:34
Motorsykkelen din: GSX 750 '80, Ninja 250R m.fl.
Bosted: Trøndelag
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av gsx750_80 »

Stian87 skrev: 26 apr 2019, 10:06 Angående burgere. Jeg lager en del burgere og kjøper en del burgere. Forventningen er at burgeren skal veie innenfor 5 % av oppgitt vekt i fersk tilstand, altså ikke fryst eller stekt.

En skikkelig burger skal inneholde en del fett og i tillegg inneholder kjøtt og fett en del vann. Fettet smelter og vannet fordamper under steking. jo lenger du steker, jo mer fett smelter og jo mer vann fordamper til du til slutt står igjen med "kull", som veier vesentlig mindre enn produktet i sin ordinære form. Å se på vekt etter steking er således lite interessant annet enn for matvitenskaplige formål. Av nettop den grunn skal man i prinsippet ikke steke mat annet enn veldig kort for å få stekeskorpe. Det kan gjøres unntak for mindre kjøttstykker og fiskestykker. Man da må man ha høy varme.

Hvis du kjøper en pk burger i butikken f.eks. fra Rema 1000 står det oppgitt på pakken burgernes størrelse, f.eks. 2 x 160 g, da er det pattyen som skal veie 160 g. Burgere kommer i flere fasonger, små og tykke, flate og brede.

For øvrig er den ultimate pattyen på mellom 160-200 g. Under 160 g blir det fort for tørt, over 200 g blir ikke burgeren stekt godt nok og tilbehøret mister sin funksjon. Burgeren bør helst være litt rosa i midten (kun om den er laget av kvernet kjøtt ikke av kjøttdeig), uansett skal du tydelig se kjøttsaften renne ut om du presser litt på den. En burger skal spises med henda, men deles i to.
Takk for det som antakelig er en ekspertuttalelse hva angår vesentlige aspekter ved denne matretten.
Du snakker om 5 %. En frossen burger antas å kunne inneholde relativt mye vann. Når den stekes fordamper mye av dette,
og burgeren vil etterhvert veie mindre.
Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
Eller, om jeg kan tillate meg følgende spørsmål: Du ser at det selges såkalt 100 gram burger, kjøper den, og veier selve burgeren
med diverse smørje til 79 gram: Er du tilbøyelig tiø å mene at det er helt innafor, eller vil det kunne frembringe nedstemthet eventuelt i kombinasjon med aggresjon? ;-)
mvh

-gsx750_80

Brukeravatar
Sakkle
Innlegg: 1080
Registrert: 28 aug 2017, 23:57
Motorsykkelen din: KTM 790 Adventure

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Sakkle »

gsx750_80 skrev: 26 apr 2019, 09:09 Når det reklameres med 100 g burger er det 100 g burgerkjøtt etter steking jeg forventer å få, eller noe svært nære den vekten.
Jeg har kontaktet kjeden som er ansvarlig for disse burgerne, og kan evt rapportere det de sier, senere.
Skal bli spennende å se hva de sier...

Jeg kan forøvrig informere om at dette gjelder ALT av kjøtt i salg i Norge så vidt jeg vet. 400g kjøttdeig veier ikke 400g etter steking osv.
2019 KTM 790 Adventure
2008 KTM Duke 690

Brukeravatar
Sakkle
Innlegg: 1080
Registrert: 28 aug 2017, 23:57
Motorsykkelen din: KTM 790 Adventure

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Sakkle »

gsx750_80 skrev: 26 apr 2019, 11:32 Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
Nei. Det han sier er akkurat det samme som jeg og et par andre har sagt. Bare bedre formulert.

En 100 grams bruger skal veie 100 gram (+ eller - 5%) før steking. I rå tilstand.

Etter steking vil den veie mindre. Muligens så mye som 25% mindre i enkelte tilfeller, om den har stekt lenge etc.

Laveste "akseptable" vekt blir da 100 g * (1-0,05) * (1-0,25) = 71,25 gram

Du må gjerne være uenig. Men jeg tror ikke de som selger deg burgeren vil ta det til etterretning dessverre.


EDIT: Se denne forskningsraporten for detaljer rundt endring av vekt ved tilberedning. På side 13 kan du se at kjøttdeig går ned i vekt med opp til 30%. Alle andre kilder jeg kan finne sier også at vekt av kjøtt refererer til rå vekt.

Her nevnes det at det som oppgis er rå vekt ved pakketidspunkt: https://www.tv2.no/a/9433135/. Det gir god mening i mitt hode. Hvordan skal produsenten kunne garantere en bestemt vekt etter frakt, oppbevaring, oppskjæring, banking, marinering, krydring, steking og koking?
Sist redigert av Sakkle den 26 apr 2019, 16:19, redigert 3 ganger totalt.
2019 KTM 790 Adventure
2008 KTM Duke 690

Brukeravatar
Bjerknez
Innlegg: 24601
Registrert: 06 aug 2013, 00:59
Motorsykkelen din: Har ikke MC lenger...
Bosted: Fredrikstad
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Bjerknez »

Kjøper man en 130 grams burger, så er man vertfall rimelig sikker på og få en 100 grams ferdig burger, hvis man er bekymret for det. Det koster litt mer selvsagt, men de som kjøper mat på gatekjøkken tenker nok ikke så mye på økonomi i utgangspunktet, der og da :knegg

Brukeravatar
Stian87
Innlegg: 2038
Registrert: 14 mai 2016, 23:18
Motorsykkelen din: Ducati Diavel 2016
Bosted: Ski

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Stian87 »

[quote=gsx750_80 post_id=357991
Takk for det som antakelig er en ekspertuttalelse hva angår vesentlige aspekter ved denne matretten.
Du snakker om 5 %. En frossen burger antas å kunne inneholde relativt mye vann. Når den stekes fordamper mye av dette,
og burgeren vil etterhvert veie mindre.
Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
Eller, om jeg kan tillate meg følgende spørsmål: Du ser at det selges såkalt 100 gram burger, kjøper den, og veier selve burgeren
med diverse smørje til 79 gram: Er du tilbøyelig tiø å mene at det er helt innafor, eller vil det kunne frembringe nedstemthet eventuelt i kombinasjon med aggresjon? ;-)
[/quote]

Den retten jeg føler jeg kan best er nettop burger. Og jeg bruker mye energi på spise, lese om og lage dem :P

Sikter til burger i fersk stand når det kommer til vekt. Altså ikke fryst eller stekt. Dersom den da veier 95 eller 105 g er det innafor å si 100 g.

Mat etter steking veier jeg ikke. Uansett hadde jeg nok blitt skuffet over en burger på 79 g. :D Sannsynligvis hadde jeg aldri kjøpt det heller :P
LocaToWeb Profilside
https://locatoweb.com/user/ztian

Ducati Monster 821 2016 (2016 - 2017) --> BMW S1000R 2017 (2017 - 2019) --> Ducati Diavel 2016 (2019--->)

Brukeravatar
Bjerknez
Innlegg: 24601
Registrert: 06 aug 2013, 00:59
Motorsykkelen din: Har ikke MC lenger...
Bosted: Fredrikstad
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Bjerknez »

Har nettopp spist en fjordlands rett fra mikroen. Det ble Mormors kjøttkaker i dag. Smakte utrolig godt. :thumleft
Trivelig at det finnes en mormor der ute som orker å lage disse pakkene. Imponert :twothumbs:

Brukeravatar
AJ
Administrator
Innlegg: 39785
Registrert: 30 sep 2006, 18:46
Motorsykkelen din: KTM 1290 SA S, ('18), Moto Guzzi v7 850 Special 100 year Anniversary
Bosted: Lunner på Hadeland
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av AJ »

Bjerknez skrev: 26 apr 2019, 18:38 Har nettopp spist en fjordlands rett fra mikroen. Det ble Mormors kjøttkaker i dag. Smakte utrolig godt. :thumleft
Trivelig at det finnes en mormor der ute som orker å lage disse pakkene. Imponert :twothumbs:
En mormor med omtanke og omsorg for de av dere som ellers etter all sannsynlighet ville omkomme ved brødboks, komfyr og kjøleskap... :knegg .
_________________________________________________________________________
De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.
BildeBilde

Brukeravatar
AJ
Administrator
Innlegg: 39785
Registrert: 30 sep 2006, 18:46
Motorsykkelen din: KTM 1290 SA S, ('18), Moto Guzzi v7 850 Special 100 year Anniversary
Bosted: Lunner på Hadeland
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av AJ »

For øvrig artig å se at denne snart 10 år gamle tråden plutselig ble veldig matnyttig igjen... :P :crazy:
_________________________________________________________________________
De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.
BildeBilde

Brukeravatar
Bjerknez
Innlegg: 24601
Registrert: 06 aug 2013, 00:59
Motorsykkelen din: Har ikke MC lenger...
Bosted: Fredrikstad
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Bjerknez »

AJ skrev: 26 apr 2019, 18:47
Bjerknez skrev: 26 apr 2019, 18:38 Har nettopp spist en fjordlands rett fra mikroen. Det ble Mormors kjøttkaker i dag. Smakte utrolig godt. :thumleft
Trivelig at det finnes en mormor der ute som orker å lage disse pakkene. Imponert :twothumbs:
En mormor med omtanke og omsorg for de av dere som ellers etter all sannsynlighet ville omkomme ved brødboks, komfyr og kjøleskap... :knegg .
Statistikken taler nok heller for at jeg må skrapes av asfalten fremfor å plukkes opp forran brødboksen :lol

Forøvrig skummelt og spøke om slikt.... :redface

APettersen
Innlegg: 73
Registrert: 02 apr 2018, 15:59
Motorsykkelen din: Din MC her

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av APettersen »

I dag ble det en hamburgertallerken på Toppen grill i Kongsberg. Etter 48 mil i salen, smakte det godt med 300 gram kjøtt! Saftig og grisete, slik det bør være. Pluss for velfylt serviettholder ved disken :P

Brukeravatar
AJ
Administrator
Innlegg: 39785
Registrert: 30 sep 2006, 18:46
Motorsykkelen din: KTM 1290 SA S, ('18), Moto Guzzi v7 850 Special 100 year Anniversary
Bosted: Lunner på Hadeland
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av AJ »

APettersen skrev: 01 mai 2019, 23:14 I dag ble det en hamburgertallerken på Toppen grill i Kongsberg. Etter 48 mil i salen, smakte det godt med 300 gram kjøtt! Saftig og grisete, slik det bør være. Pluss for velfylt serviettholder ved disken :P
Enig i saftig iog grisete :knegg . Men det er vel også slik at denslags ikke akkurat er direkte oppkvikkende med tanke på videre årvåken kjøring... :P .
Da passer det strengt tatt bedre med grøntfor av no' slag... :-k .
Men hvem bryr seg om det ;) .
Er man motorsyklist så er det saftige og grisete som gjelder :knegg :twothumbs: .
_________________________________________________________________________
De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.
BildeBilde

APettersen
Innlegg: 73
Registrert: 02 apr 2018, 15:59
Motorsykkelen din: Din MC her

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av APettersen »

Ja, ble uansett rolig kjøring videre fra Kongsberg, nedom Eidsfoss og ombord på ferga Horten-Moss. Spiste forøvrig salat på den samme ferga i dag morges!

Brukeravatar
AJ
Administrator
Innlegg: 39785
Registrert: 30 sep 2006, 18:46
Motorsykkelen din: KTM 1290 SA S, ('18), Moto Guzzi v7 850 Special 100 year Anniversary
Bosted: Lunner på Hadeland
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av AJ »

GPS'en syntes det var greit å geleide oss utenom Kåseberga på Sør-Sverigeturen vår fra fredag i forrige uke til tirsdag denne uka .
Men den hadde ikke noe valg da jeg zoomet inn og ble nysgjerrig på dette lille stedet øst for Ystad, som jeg aldri tidligere hadde hørt om.
Det angrer vi ikke på!

For det første var været helt optimalt, så og si vindstille, skyfri himmel og vel varmegrader.
Og så åpenbarte dette idylliske stedet seg, sånn helt ut av det blå, slik vi opplevde det. Nesten magisk!
Hit har jeg virkelig lyst å komme tilbake om jeg får muligheten.

Kommer flere bilder herfra i egen tråd senere.
Her nøyer jeg med bilde av hva vi spiste. Et mettende og smakfullt måltid i all sin enkelhet. Veldig godt! Såpass bra at den gastronomiske nytelsen forsvarte sin i utgangspunktet stive pris... ;) .
Svensk makrell lunsj.JPG
Svensk makrell lunsj 2.JPG
Du har ikke de nødvendige tillatelsene for å vise filene som er tilknyttet dette innlegget.
_________________________________________________________________________
De som ønsker å bidra økonomisk til driften av forumet kan benytte et av alternativene her.
BildeBilde

Brukeravatar
gsx750_80
Innlegg: 2212
Registrert: 24 apr 2010, 19:34
Motorsykkelen din: GSX 750 '80, Ninja 250R m.fl.
Bosted: Trøndelag
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av gsx750_80 »

Stian87 skrev: 26 apr 2019, 16:07 [quote=gsx750_80 post_id=357991
Takk for det som antakelig er en ekspertuttalelse hva angår vesentlige aspekter ved denne matretten.
Du snakker om 5 %. En frossen burger antas å kunne inneholde relativt mye vann. Når den stekes fordamper mye av dette,
og burgeren vil etterhvert veie mindre.
Betyr det at du betrakter det som innefor det rinelige dersom feks en 100 g burger rett før steking veier 100 gram, at den i tidligere frossen tilstand veide opptil 105 gram, men at 95 gram er nedre akseptable grense når den er ferdigstekt og klar til å spises?
Eller er det noe annet du mente?
Eller, om jeg kan tillate meg følgende spørsmål: Du ser at det selges såkalt 100 gram burger, kjøper den, og veier selve burgeren
med diverse smørje til 79 gram: Er du tilbøyelig tiø å mene at det er helt innafor, eller vil det kunne frembringe nedstemthet eventuelt i kombinasjon med aggresjon? ;-)
Den retten jeg føler jeg kan best er nettop burger. Og jeg bruker mye energi på spise, lese om og lage dem :P

Sikter til burger i fersk stand når det kommer til vekt. Altså ikke fryst eller stekt. Dersom den da veier 95 eller 105 g er det innafor å si 100 g.

Mat etter steking veier jeg ikke. Uansett hadde jeg nok blitt skuffet over en burger på 79 g. :D Sannsynligvis hadde jeg aldri kjøpt det heller :P
[/quote]

Nevnte vel at jeg skulle undersøke et av vår tids brennbare og aktuelle spørsmål; Hva kan aksepteres av avvik mtp annonsert burgervekt kontra stekt produkt, klart for fortæring. Jeg ble djupt såra og vonbråten etter å ha kjøpt en såkalt 100 g burger, og veid den til kun 79 g, med ost! Under følger dialog med Mattilsynet. Navn og epostaddresser er fjernet. Først kommer svaret. Lengre ned er min henvendelse:

--------------------------------

Hei!



I tilfellet her er det nok den rå vekten på burgeren som det er tatt utgangspunkt i når de oppgir vekten. Har googlet og ser at gjennomsnittlig stekesvinn for kjøttdeig er angitt til 20-30 %, så dette kan kanskje stemme.



Du kan jo også ta kontakt med de som selger burgeren å høre om dette er tilfelle.





Vennlig hilsen



<kvinnenavn>,

Mattilsynets svartjenester - Mat



www.mattilsynet.no

www.matportalen.no



------------------------------------------------------------

Fra: <navn fjernet>
Sendt: tirsdag 2. juli 2019 16:36
Til: Postmottak <postmottak@mattilsynet.no>

Emne: burger



Hei

Dette er en bagatellmessig sak, men jeg er nysgjerrig på følgende:

Jeg handlet en såkalt 100 g burger et sted, reagerte på at jeg syntes det så ut til å være vesentlig mindre kjøtt,

og veide den til 79 g, med ost. Osten veide nok noen gram, så reell vekt var nok enda mindre.

(Burgeren er avbildet i vedlegget.)

Er dette akseptabelt, eller burde enn såkalt 100 g burger ha kjøtt vesentlig nærmere 100 g enn i dette tilfellet?

mvh

<navn fjernet>

Foto av den "skandaløse" burgeren som voldte så mye bry, er vedlagt.
Du har ikke de nødvendige tillatelsene for å vise filene som er tilknyttet dette innlegget.

Brukeravatar
Sakkle
Innlegg: 1080
Registrert: 28 aug 2017, 23:57
Motorsykkelen din: KTM 790 Adventure

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Sakkle »

gsx750_80 skrev: 04 jul 2019, 11:09 Hei!

I tilfellet her er det nok den rå vekten på burgeren som det er tatt utgangspunkt i når de oppgir vekten. Har googlet og ser at gjennomsnittlig stekesvinn for kjøttdeig er angitt til 20-30 %, så dette kan kanskje stemme.

Du kan jo også ta kontakt med de som selger burgeren å høre om dette er tilfelle.

Vennlig hilsen
<kvinnenavn>,
Mattilsynets svartjenester - Mat
Så... akkurat det vi prøvde å overbevise deg om altså... :P
2019 KTM 790 Adventure
2008 KTM Duke 690

Brukeravatar
gsx750_80
Innlegg: 2212
Registrert: 24 apr 2010, 19:34
Motorsykkelen din: GSX 750 '80, Ninja 250R m.fl.
Bosted: Trøndelag
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av gsx750_80 »

Sakkle skrev: 04 jul 2019, 16:48
gsx750_80 skrev: 04 jul 2019, 11:09 Hei!

I tilfellet her er det nok den rå vekten på burgeren som det er tatt utgangspunkt i når de oppgir vekten. Har googlet og ser at gjennomsnittlig stekesvinn for kjøttdeig er angitt til 20-30 %, så dette kan kanskje stemme.

Du kan jo også ta kontakt med de som selger burgeren å høre om dette er tilfelle.

Vennlig hilsen
<kvinnenavn>,
Mattilsynets svartjenester - Mat
Så... akkurat det vi prøvde å overbevise deg om altså... :P
Det var noen som hevdet det, i alle fall. Jeg er fortsatt ikke overbevist, i betydningen at jeg stoler på at personen hos Mattilsynet har rett.
Hun sier jo at det kanskje kan stemme, og foreslår å undersøke med utsalgsstedet, og har ikke veldig overbevisende argumenter.
Jeg er fortsatt litt i tvil.
Denne saken bidrar også til det: https://e24.no/naeringsliv/mcdonald-s-s ... t/20096008 . Der heter det bla:

"...På sine nettsider, og på serveringsbrettene, hevder McDonald's at den verdenskjente burgeren veier 221 gram. Det stemmer ikke, ifølge det danske nettstedet.

Utstyrt med presisjonsvekt besøkte 24timer seks McDonald's-restauranter, der de kjøpte to hamburgere på hver restaurant - totalt tolv Big Macer. Og resultatet er tydelig.

Samtlige hamburgere veide for lite - flere veide under 190 gram, rundt 15 prosent mindre enn hva McDonald's hevder.

I snitt veide Big Mac-burgerne 203,5 gram - eller 8 prosent for lite.

- Sparer utgiftene til 910 tonn mat

Dermed sparer hamburgerkjeden utgiftene til 910 tonn mat, hvert år, hvis hver av de 52 millioner hamburgerne kjeden selger i Danmark veier 17,5 gram for lite.

Det tilsvarer at kundene blir snytt for vekten av fire millioner burgere, som koster rundt 100 millioner danske kroner. ...
"

Dersom det er riktig at danske kunder snytes når en burger oppgitt til 221 g typisk veier 17.5 gram mindre, ved fortæring, burde
jeg kanskje føle meg enda mer snytt når min såkalte 100 g burger veoer mindre enn 80 gram..
mvh

-gsx750_80

Brukeravatar
Bjerknez
Innlegg: 24601
Registrert: 06 aug 2013, 00:59
Motorsykkelen din: Har ikke MC lenger...
Bosted: Fredrikstad
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Bjerknez »

Det er andre ting enn mat som bekymrer meg mer når det kommer til å bli snytt. Det er bare å kjøpe noe på Biltema det :lol

Brukeravatar
Sakkle
Innlegg: 1080
Registrert: 28 aug 2017, 23:57
Motorsykkelen din: KTM 790 Adventure

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av Sakkle »

gsx750_80 skrev: 04 jul 2019, 16:52 Det var noen som hevdet det, i alle fall. Jeg er fortsatt ikke overbevist, i betydningen at jeg stoler på at personen hos Mattilsynet har rett.
Hun sier jo at det kanskje kan stemme, og foreslår å undersøke med utsalgsstedet, og har ikke veldig overbevisende argumenter.
Jeg er fortsatt litt i tvil.
Hehe...

Ja, du får ha lykke til med korstoget ditt mot kjøttprodusentene. At det er rå vekt som oppgis er i alle fall jeg 100% sikker på. Det er også etter min mening den korrekte og logiske måten å gjøre det på. Produsenten kan ikke holdes ansvarlig for alle variablene i tilberedning osv. Så kan man selvfølgelig mene at en 100 g burger bør være større slik at den faller nærmere 100 g når den er ferdig. Her må jeg innrømme at jeg ikke bryr meg - i det hele tatt.

Hvordan MC Donalds oppgir vekt vet jeg ikke. Det blir noe litt annet. De selger ikke rå hamburgere. De selger ferdig produserte måltider, med burger, brød, salat, dressing osv. At det er avvik mellom "ideal-burgeren" som MC Donalds har laget sentralt og oppgitt vekten av, og det som lages på tusener av restauranter, i forskjellige land av ufaglærte burger-montører, er ikke for meg så sjokkerende. Jeg er forsåvidt enig i at når de oppgir en total vekt på burger med brød osv. så bør resultatet veie omtrent det som er oppgitt.
gsx750_80 skrev: 04 jul 2019, 16:52 Dersom det er riktig at danske kunder snytes når en burger oppgitt til 221 g typisk veier 17.5 gram mindre, ved fortæring, burde
jeg kanskje føle meg enda mer snytt når min såkalte 100 g burger veoer mindre enn 80 gram..
Nei. Jeg synes igrunn ikke det. Jeg bryr meg ikke om slike ting. Jeg kjøper en burger. Jeg blir mett. Jeg er ikke opptatt av hva den veier ift. hva som er oppgitt. Innenfor rimelighetens grenser...
2019 KTM 790 Adventure
2008 KTM Duke 690

Brukeravatar
gsx750_80
Innlegg: 2212
Registrert: 24 apr 2010, 19:34
Motorsykkelen din: GSX 750 '80, Ninja 250R m.fl.
Bosted: Trøndelag
Kontakt:

Re: Meny for motorsyklister!

Legg inn av gsx750_80 »

Sakkle skrev: 04 jul 2019, 17:09
gsx750_80 skrev: 04 jul 2019, 16:52 Det var noen som hevdet det, i alle fall. Jeg er fortsatt ikke overbevist, i betydningen at jeg stoler på at personen hos Mattilsynet har rett.
Hun sier jo at det kanskje kan stemme, og foreslår å undersøke med utsalgsstedet, og har ikke veldig overbevisende argumenter.
Jeg er fortsatt litt i tvil.
Hehe...

Ja, du får ha lykke til med korstoget ditt mot kjøttprodusentene. At det er rå vekt som oppgis er i alle fall jeg 100% sikker på. Det er også etter min mening den korrekte og logiske måten å gjøre det på. Produsenten kan ikke holdes ansvarlig for alle variablene i tilberedning osv. Så kan man selvfølgelig mene at en 100 g burger bør være større slik at den faller nærmere 100 g når den er ferdig. Her må jeg innrømme at jeg ikke bryr meg - i det hele tatt.

Hvordan MC Donalds oppgir vekt vet jeg ikke. Det blir noe litt annet. De selger ikke rå hamburgere. De selger ferdig produserte måltider, med burger, brød, salat, dressing osv. At det er avvik mellom "ideal-burgeren" som MC Donalds har laget sentralt og oppgitt vekten av, og det som lages på tusener av restauranter, i forskjellige land av ufaglærte burger-montører, er ikke for meg så sjokkerende. Jeg er forsåvidt enig i at når de oppgir en total vekt på burger med brød osv. så bør resultatet veie omtrent det som er oppgitt.
gsx750_80 skrev: 04 jul 2019, 16:52 Dersom det er riktig at danske kunder snytes når en burger oppgitt til 221 g typisk veier 17.5 gram mindre, ved fortæring, burde
jeg kanskje føle meg enda mer snytt når min såkalte 100 g burger veoer mindre enn 80 gram..
Nei. Jeg synes igrunn ikke det. Jeg bryr meg ikke om slike ting. Jeg kjøper en burger. Jeg blir mett. Jeg er ikke opptatt av hva den veier ift. hva som er oppgitt. Innenfor rimelighetens grenser...
Tja, jeg har vel ikke uttrykt noe som skulle tilsi "korstog mot kjøttprodusentene", som du sier. Kan ikke si at det går an å lese det inn i noe av det jeg skrev.

" Så kan man selvfølgelig mene at en 100 g burger bør være større slik at den faller nærmere 100 g når den er ferdig. Her må jeg innrømme at jeg ikke bryr meg - i det hele tatt."

Jeg mener at under 80 gram for en såkalt 100 g burger er (for) lite. Historien om McDonalds støtter opp om dette.

Å ikke bry seg er naturligvis lov.

Jeg bryr meg heller ikke om feks en indisk by går tom for grunnvann https://www.dagbladet.no/nyheter/millio ... n/71333221 eller om en mann faller ut fra et fly https://www.dagbladet.no/nyheter/mann-f ... i/71368121 .
Får jeg derimot en dårlig burger går jeg helt fra konseptene, og er villig til å investere uforholdsmessig mye tid og energi på saken.

Svar